«آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم آفلاتوکسین» موضوعی است که بعد از اظهار نظر کارشناس برنامه تلویزیونی «سلام،صبح بخیر» شبکه ۳ سیما خبرساز شده و واکنشهای زیادی در شبکههای اجتماعی به همراه داشت و ویدئوی این قسمت از اظهارات کارشناس در مورد آلودگی شیر بارها بازنشر شد.
۸۳۰۰ پست تلگرام، ۱۲۰۰ پست در اینستاگرام و ۴۲۰۰ توییت در این زمینه در فاصله دو هفته منتشر شد. ۶ هزار کامنت و ۱۲۸ هزار لایک در اینستاگرام نشاندهنده توجه زیاد کاربران به این موضوع است.
حجم واکنش افکار عمومی به موضوع تا آنجا پیش رفت که وزارت بهداشت را به توضیح واداشت و معاون وزیر بهداشت ادعای کارشناس این برنامه را نادرست دانسته و رسما رد کرد.
همچنین این کارشناس از نظر خود عقبنشینی کرد و توضیح داد: در حال حاضر، آلودگی معناداری در شیر و فرآورده های لبنی وجود ندارد و لذا جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات وجود ندارد.
بازتاب این موضوع در شبکههای اجتماعی بسیار زیاد بود. دیتاک با تحلیل کلانداده شبکههای اجتماعی فارسی زبان به افکارسنجی کاربران در این زمینه پرداخته است.
نظر کاربران درباره موضوع شیر آلوده چه بود؟
بررسی کلان داده بستر اینستاگرام نشان میدهد که بیشترین محور موضوعات مطرح شده از سمت کاربران نسبت به موضوع آلودگی شیر، نگرانی از آلودگی شیر و نپذیرفتن سلامت آن بوده است.
۳۸ درصد از کاربران همچنان نگران وجود سم در محصولات لبنی هستند یا تکذیب وزارت بهداشت در این زمینه را نپذیرفتند.
کاربران با نظراتی مانند «خانم دکتر بنظرتون وقتی کارشناس بهداشت توی صدا و سیما گزارش میده که ازمایش کردن و مقدلر سم از حد استاندارد بیشتره بنظرتون شایعه اس؟؟» نسبت به احتمال درست بودن نظر کارشناس اظهار نگرانی کردند.
برخی کاربران خبر تکذیب آلوده بودن شیر را نپذیرفتند و با نظراتی مانند «بله در همه کشورها این مشکل وجود داره مثل پالمی که تو روغنه اما مقدارش تو کشورهای اروپایی استاندارده این سم هم همینطوره لطفا کارهای خودتون رو با دنیا مقایسه نکنید دیگه حناتون واسه ما رنگی نداره» به آلوده بودن شیرها تاکید کردند.
یعنی هیچ مسیولی توکشورنیست پیگیری کنه این از ذرت .کیک.شیرمیخوری مزه اب میده اب میخوری بوی لجن میده و…. واقعا باید چیکارکرد.خدا لعنتشون کنه
برخی نظرات مانند نظر بالا نشان میدهد این خبر ناامیدی و عصبانیت برخی از کاربران را برانگیخته است که ۲۹ درصد از جامعه آماری را دربرمیگیرند. ۱۶ درصد از نظرات نشاندهنده ناامیدی افراد و ۱۳ درصد آن نشان از عصبانیت آنها داشت.
۱۵ درصد از کاربران خواستار انتشار اطلاعات دقیقتر در این زمینه شدند. ۱۴ درصد از کاربران بیانیه وزارت بهداشت درباره سلامت محصولات لبنی را پذیرفتند و در کامنتهایی مانند «دروغه امروز صبح تلویزیون شبکه سلامت تکذیبش کردن» یا «من که این برنامه رو ندیده بودم ولی دیدم شبکه ۶ زیر نویس می کرد و حرفای این کارشناس رو تکذیب کرد» این اعتماد را نشان دادند.
رویکرد کاربران
از منظر رویکرد افراد به ۳ دسته مثبت، منفی و خنثی تقسیم بندی شدهاند.
رویکرد منفی: کاربرانی که اعتقاد به سمی بودن محصولات لبنی دارند، رویکرد آنها اغلب انتقادی و حتی گاهی تخریبی است. این دسته ۶۴ درصد از کل نظرات را در برمیگیرند.
رویکرد خنثی: افرادی که صرفا نگران وجود چنین سمی در لبنیات هستند و از مسئولان میخواهند تا اطلاع رسانی دقیق و بیشتری در راستای شفافسازی ابعاد این موضوع داشته باشند.
رویکرد مثبت: کاربرانی که پس از اطلاعرسانی کارشناسان و سخنان مسئولین وزارت بهداشت به این باور رسیدهاند که میزان سم آفلاتوکسین موجود در لبنیات از حد مجاز فراتر نیست و بیخطر است.
نکته بسیار مهم اینکه تنها ۱۳ درصد رویکرد مثبت در میان نظرات وجود دارد.
در موضوع آلودگی شیر، نگرانی کاربران و عدم اعتماد آنها به صحبتهای رسمی به وضوح قابل مشاهده بوده و با وجود تکذیب مسئولین همچنان در بین بخش بزرگی از جامعه نگرانی و نارضایتی از این موضوع باقی مانده است.
حال باید پذیرفت که با توجه به خواست مردم و مطالعه میزان تاثیرپذیری آنها از موضوعات به درک بهتر از جامعه و جلوگیری از آسیبهای احتمالی کمک میکند، بهرهمندی از تحلیلهای مبتنی بر کلانداده میتواند در این مسیر راهگشا بوده و دسترسی به نتایج دقیقتر از سطح جامعه را فراهم سازد.
مطالب مرتبط: حضور دیتاک در صدا و سیما