حالا و پس از پایان موج دختر آبی قصد داریم طی پروندهای به بررسی مبسوط آن بپردازیم.
اولین منابع منتشرکنندهی خبر
ساعت ۱۹:۴۳ روز ۱۱ شهریور کانال تلگرامی “اخبار قوهی قضائیه” با آیدی raisi_channel خبر از خودسوزی خانمی جلوی یکی از مجتمعهای قضائی تهران داد.
۱۳ دقیقهی بعد اکانت توییتری خبرگزاری میزان این خبر را به طرز مشابهی پوشش داد. “میزان” عنوان کرد دختری که خودسوزی کرده در اسفندماه به دلیل لکهدار کردن عفت عمومی و همچنین توهین به ماموران نیروی انتظامی بازداشت شده و پس از آزادی به قید وثیقه در روز ۱۱شهریور به دادگاه مراجعه میکند. از آنجایی که قاضی پرونده به دلیل فوت یکی از بستگان در محل کارش حضور نداشته، متهم بدون صدور حکم از دادگاه خارج شده و اقدام به خودسوزی میکند.
صفحهی اینستاگرامی فردی به نام امیرحسین مهری اولین منبع منتشرکنندهی خبر در اینستاگرام بود. او همچنین در پست اینستاگرامی خود فیلمی از خودسوزی فردی منتشر کرده است که در صحت این فیلم جای شک وجود دارد.
ماجرا فوتبالی میشود!
ساعت ۱۱:۲۶ روز ۱۲ شهریور یک حساب کاربری توییتری با نام “بینام و نشان” از نام سحر پردهبرداری کرد. این اکانت برای اولین بار مدعی شد جرم سحر ورود به استادیوم بوده است. وی همچنین عکسی را در توییت خود منتشر کرده بود که بعدها مشخص شد متعلق به فردی به نام “آیسان احتشامی” است.
سحر خدایاری؛ این نام کامل اوست!
در ساعت ۲۲:۴۱ روز ۱۳ شهریور الهه محمدی از نام کامل سحر رونمایی کرد. محمدی که خبرنگار است، مدعی شد اجازهی ملاقات سحرخدایاری به همکارش داده نشده است.
#دختر_آبی ساختهی چه کسی بود؟
با وجود اینکه چند کاربر به طور جستهگریخته در توییتهایشان از ترکیب دختر آبی استفاده کرده بودند، اولین کاربر مطرح که از #دختر_آبی استفاده کرد، سحر طلوعی خبرنگار روزنامهی شرق بود. طلوعی در ساعت ۱۳:۰۲ روز ۱۴ شهریور اولین توییت با #دختر_آبی را منتشر کرد. توییتی که البته بعدها از حساب کاربری او در توییتر حذف شد.
خبر درگذشت!
خبر درگذشت سحر خدایاری را اولین بار یک اکانت توییتری به نام ”fatane” در ساعت ۲۱:۳۹ روز ۱۷ شهریور منتشر کرد.
#دروغ_دختر_آبی
در ساعت ۱۲:۰۲ روز ۱۸ شهریور کاربری با نام “میلاد میرکمالی” در اکانت توییتریاش فیلمی را منتشر کرد که نشان میداد عکسهای منتشر شده متعلق به آیسان احتشامی است و به سحرخدایاری تعلق ندارد. #دروغ_دختر_آبی از همین پست آغاز شد. بیش از ۶۷ هزار توییت با این هشتگ در توییتر منتشر شد.
#دربی_دختر_آبی
در ساعت ۲۰:۳۷ روز ۲۰ شهریور یک کاربر توییتری با آیدی ahoora.mazda از سایر کاربران دعوت کرد تا با حضور در دربی شعارهایی بدهند. #دربی_دختر_آبی از همینجا ترند شد و بیش از ۱۸هزار توییت را از آن خود کرد.
در روز ۲۴ شهریور و در حاشیهی مسابقهی استقلال و نفت مسجدسلیمان، استقلالیها با پیراهنهای مشکی که روی آن کلمهی دختر آبی نقش بسته است، عکس یادگاری میگیرند. عکسها به سرعت در فضای مجازی منتشر میشود.
غفوری؛ باید عذرخواهی کند؟
در روز ۲۶ شهریور خبرگزاری فارس در گزارشی به نقد عملکرد وریا غفوری کاپیتان استقلال میپردازد. فارس در گزارش خود عنوان میکند که غفوری سایر اعضای تیم را مجبور به پوشیدن پیراهن و انداختن عکس یادگاری کرده و از مسئولان باشگاه استقلال و فدراسیون خواست با غفوری برخورد کنند. همچنین فارس از غفوری خواست از مردم ایران عذرخواهی کند!
توییتر، اینستاگرام، تلگرام یا خبر؛ بیشترین مطلب در کدام بستر تولید شده است؟
آمار مطالب منتشرشده مربوط به دختر آبی در توییتر فارسی
آمار مطالب منتشرشده در مورد دختر آبی در بستر تلگرام
آمار مطالب منتشر شده مربوط به دختر آبی در بستر اینستاگرام
آمار مطالب منتشرشده مربوط به دختر آبی در بستر خبر
ترینها!
پربازنشرترین توییت را پل پوگبا بازیکن فرانسوی تیم منچستر یونایتد منتشر کرد.
پست اینستاگرامی علی دایی برای درگذشت سحرخدایاری بیش از ۴۱۵ هزار بار لایک شد. پست دایی بیش از هر کس دیگری لایک گرفت.
پست خبری بیبیسی فارسی مبنی بر حمایت زنان افغان از موضوع بیش از ۱میلیون بار در اینستاگرام دیده شد.
پست اینستاگرامی بحثبرانگیز صبا کمالی بازیگر کشورمان باعث خشم کاربران مذهبی شد.
البته کمالی دقایقی بعد از انتشار، این پست را از صفحهی اینستاگرامش حذف کرد. اما برخی از کاربران که از صحبتهای کمالی خشمگین شده بودند، در زیر پست دیگری در صفحهی او بیش از ۴۰ هزار کامنت گذاشتند.
وقتی ایموجیها غمگینند!
با بررسی ایموجیهای استفاده شده در توییتها و پستهای منتشرشده در رابطه با دختر آبی و مقایسهی آن با موضوعی مانند عفو محمدعلی نجفی به این نتیجه میرسیم که خودسوزی سحر خدایاری تا حدود زیادی عواطف جامعه را برانگیخته است. ایموجیها اکثرا غمگین و مایوسند!
همانطور که مشاهده میکنید کاربران در موضوع عفو محمدعلی نجفی بیشتر از ایموجیهای خندان استفاده کردهاند. این به آن معناست که با این موضوع بیشتر شوخی شده است.
اما در موضوع سحر خدایاری کاربران بیشتر از ایموجیهای غمگین و ناامید استفاده کردهاند.
واکنشها!
تعداد زیادی از سیاسیون وسلبریتیهای داخلی و خارجی پس از این واقعه از خود واکنش نشان دادند.
علی مطهری، نمایندهی مجلس از برخورد قضائی با سحر خدایاری انتقاد کرد.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات قول پیگیری داد!
پروانه سلحشوری، سحر خدایاری را دختر ایران دانست و از تعیین تکلیف مردان برای زنان به شدت انتقاد کرد.
پرویز پرستویی ضمن حمایت از دختر آبی به انتقاد از شبنم نعمتزاده پرداخت. اما دقایقی بعد این پست را حذف کرد و به جای این پست، در پستی دیگر از مردم یمن حمایت کرد.
کتایون ریاحی هم ضمن حمایت از دخترآبی، اعتراف کرد که در زمستان ۹۵ تصمیم به خودسوزی داشته است. ریاحی اذعان کرد که تلاشهای ترانهسرا و روانشناس فقید افشین یداللهی او را از این تصمیم منصرف کرده است. البته ریاحی هم پس از چندی این پست را از صفحهی خود برداشت.
علی کریمی حمایت از زنان برای ورود به ورزشگاهها گفت.
فرهاد مجیدی هم طی پستی از دختر آبی یاد کرد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1860″ img_size=”700×700″ add_caption=”yes” alignment=”center” style=”vc_box_shadow_border” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
اکانت رسمی توییتری باشگاه رم ایتالیا با تغییر رنگ لوگوی خود از قرمز به آبی نسبت به خودسوزی سحر خدایاری واکنش نشان داد.
همچنین باشگاههای چلسی و بارسلونا در توییتی یاد سحر خدایاری را گرامی داشتند.
گری لینهکر از کارشناسان مطرح فوتبال دنیا و جیان لوییجی بوفون دروازهبان افسانهای یوونتوس هم به ماجرا ورود کردند.
صفحهی رسمی فیفا هم نسبت به این اتفاق واکنش نشان داد و اعلام کرد حضور بانوان در ورزشگاههای ایران را پیگیری خواهد کرد.
چند نکته مهم!
۱- آیا ماجرای دختر آبی یک اتفاق بوده یا نشانهای از روندی است که از مدتها قبل آغاز شده و به دلیل نبود فرهنگ هواداری مدون به این حادثه و موج دختر آبی منتهی شده است؟
۲- مشارکت سیاسیون در این موضوع تا چه میزان بر اساس اهمیت آن و تا چه مقدار به دلیل نزدیکی به انتخابات سال جاری بوده است؟
۳- محرک رسانهای سلبریتیها در این موضوع تا چه میزان بر مبنای «نظریه اقتصاد توجه» به جای ارایه اطلاعات صحیح به مخاطب صرفا «جلب توجه» وی را هدف گرفته است؟
۴- موضوعات مورد دغدغه افکار عمومی در موج دختر آبی تا چه حد پاسخ داده شده و این پاسخها چقدر توانسته مورد قبول افکار عمومی قرار بگیرد؟
مطالب مشابه: وزیر جوان، پایان وس و آنچه در فضای مجازی رخ داد